Pravidlo 3: Vaším ideálním čtenářem jste vy

Jistá divačka si při prvním promítání Chaplinova Kida všimla, že Chaplin má u jedné scény slzy v očích, a ironicky ho komentovala jako autora, který dojímá sám sebe. Chaplin nechápal:

„Jak bych mohl věřit, že dílo bude dostatečně silné pro diváky, pokud není dostatečně silné ani pro mě?“

Podle mé zkušenosti píší nejlépe lidé, kteří svým dílem skutečně žijí, autoři, prožívající existenci svých postav natolik, že se stávají téměř reálnými osobnostmi jejich skutečného života, ti, co se svými hrdiny trpí, trápí se a jsou jimi zcela fascinováni.

Jestliže budete mít při nějaké scéně, kterou zrovna píšete, slzy v očích, není to příznak změkčilosti, znamená to opravdovou emoci a je dost pravděpodobné, že výsledkem vaší práce bude i to, že se tato emoce alespoň částečně přenese na čtenáře.

Žádný zralý a vyrovnaný člověk se nestydí za to, že dal v nějaké vypjaté situaci najevo své city. Chladnou nezúčastněnost přenechme androidům z Blade Runnera.

Čímž nemyslím, že je nutno se dojímat nějak programově. To je jedna z nejpřímějších cest ke kýči.

Uděláte-li vtip, pak by měl být tak dobrý, aby, až se příště k textu vrátíte, vás samotné opět pobavil. Jinak ho vyškrtněte. S největší pravděpodobností nebude připadat směšný ani vašim čtenářům.

Budování literárního díla z pozice nezaujatého profesionála, který jen musí poskládat dokonale vytvořené části do dokonalého celku, je sice možné teoreticky, ale nevěřím, že by tento způsob někdo skutečně provozoval v praxi.

Milan Kundera má tendenci pozorovat svoje postavy zvnějšku a až s necitelnou ironií, ale i ironizování je koneckonců vztah. Jeho požadavek na důsledné oddělování autora a díla směřuje spíše do oblasti interpretační, než tvůrčí.

Vladimír Páral či Ludvík Vaculík se v některých svých starších dílech rovněž snažili o zacházení s postavami tak trochu jako s laboratorními potkany, umísťovanými do různých prostředí a situací, aby pak zkoumali, jak budou reagovat, a obdobných postupů bychom v literatuře našli mnoho. Většinou se však vždycky jednalo o experimentování z pozice autora, který toho má už hodně za sebou.

Proto mohu jen odkázat na heslo, které je v úvodu tohoto textu a v souladu s pravidlem 1 k němu dodat:

Experimentujte jakkoliv a s čímkoliv, pokud budete cítit, že byste sami něco takového někdy chtěli číst.

Pokračování →

© Stanislav Hudský, 2010

Chcete vydat knihu?Knihy autora:

Jak napsat dobrou knihu Silentium Psychokrator Petrachtace Bestiář
Slepička dle Sade

Jak napsat dobrou knihu

Text Jak napsat dobrou knihu byl zveřejněn v roce 2010 a od té doby si ho již přečetlo přes 75 000 jednotlivých čtenářů. Od roku 2011 je k dispozici i ve formě e-knihy na adrese: https://www.artporte.cz/e-shop/domu/21-jak-napsat-dobrou-knihu-stanislav-hudsky-9788087105214.html

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kliknutím na tlačítko Souhlasím, odsouhlasíte používání tzv. cookies naším serverem na dobu 3 měsíců. Při další návštěvě se Vám opět objeví možnost cookies schválit či odmítnout. CO JSOU COOKIES? Cookies jsou malé datové soubory, které jsou nezbytné pro správnou funkci internetových stránek, a které váš prohlížeč někdy ukládá ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, což je běžné u většiny moderních internetových stránek. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preference (např. přihlašovací údaje, jazyk, velikost písma a jiné zobrazovací preference), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a stránky se i rychleji načítají. JAKÉ COOKIES POUŽÍVÁME? Tyto internetové stránky používají elektronický publikační systém Wordpress a internetovou analytickou službu Google Analytics, které využívají tzv. „cookies", což jsou textové soubory umístěné ve vašem počítači, jež pomáhají internetovým stránkám analyzovat, jak je uživatelé používají. Informace, které „cookie" vytvoří o vašem použití internetových stránek (včetně vaší IP adresy), budou předány firmě Google, Inc. a uloženy na serverech ve Spojených státech amerických. Google použije tyto informace ke zhodnocení vašeho použití internetových stránek. Sestavuje totiž zprávy o aktivitách na internetových stránkách pro správce internetových stránek a poskytuje další služby, jež se týkají aktivit na internetových stránkách a používání internetu. Může také tyto informace zaslat třetím stranám, pokud to vyžaduje zákon nebo pokud informace pro firmu Google třetí strany zpracovávají. Google neporovnává vaši IP adresu se žádnými dalšími údaji, které spravuje. Výběrem příslušného nastavení na vašem prohlížeči můžete používání cookies odmítnout. V takovém případě se však může stát, že nebudete moci využívat všech funkcí těchto internetových stránek. Používáním těchto internetových stránek souhlasíte s tím, aby společnost Google vaše údaje zpracovávala takovým způsobem a za takovým účelem, jež jsou uvedeny výše. Systém Wordpress pak používá cookies při komunikaci s naším serverem, abyste se nemuseli neustále znovu přihlašovat a aby se vám načítaly stránky rychleji. JAK UPRAVIT VYUŽÍVÁNÍ COOKIES? Využívání cookies lze upravit podle toho, jak potřebujete (např. je můžete vymazat). Podrobné informace uvádí stránky AllAboutCookies.org. Můžete vymazat všechny cookies, které jsou již na vašem počítači a většina prohlížečů také nabízí možnost zabránit tomu, aby byly cookies na váš počítač ukládány. Pokud však tuto možnost využijete, budete zřejmě muset manuálně upravovat některé preference při každé návštěvě daných stránek a nelze ani vyloučit omezení některých služeb a funkcí stránek.

Zavřít