Pravidlo 6: Všechny reálie musíte znát lépe než čtenáři

Jeden autor (který má dnes už na kontě spoustu dobrých knih a tak mi snad odpustí, když ho uvedu jako negativní příklad) mi kdysi dal jinak dobře a napínavě napsaný rukopis, odehrávající se ovšem kdesi v USA, kde nikdy nebyl. Bohužel si nedal předem dost práce s tím, aby dostatečně poznal reálie, a z textu najednou trčely některé detaily jako bolavý palec. Pro ilustraci uvádím některé z oprav, které jsem mu musel navrhnout (je to také dobrá ukázka toho, jak někdy vypadá literární redakce):

  1. Američané nepečou vánoční cukroví, vymyslete té ženě jinou předvánoční činnost.
  2. Kávu nikdy nezalévají přímo v šálku vodou z varné konvice. To je výlučně středoevropský zvyk (prý z první světové války, kdy měli vojáci jen dva ešusy — na polévku a hlavní jídlo — a jeden hrnek — na vodu a kávu). V americké domácnosti bude káva vždycky překapávaná. Voda na případný čaj se tedy bude vařit zvlášť a zvlášť se bude dělat káva. (Před vznikem překapávačů se káva zavařovala a pak přelévala do konvičky, která se teprve servírovala). V knize se vůbec často vaří čaj, což je ale v Americe neobvyklé, pijí více kávy a domácích ovocných limonád s ledem, i v zimě. Pití čaje by svědčilo nejspíše o tom, že to je emigrantská rodina.
  3. Středostavovská rodina nebude loupat a vařit brambory. Bude mít mražené hranolky. Místo loupání brambor ať chystají zeleninové saláty, ty se jedí ke každému jídlu. A ať jde ta žena do sklepa pro něco jiného než pro zeleninu. Tu bude mít čerstvou v kuchyni. Může jít třeba pro krabice s girlandami vánočních žároviček na výzdobu domu či zahrady.
  4. Američané nemají štědrovečerní večeři 24. prosince. V ten den většina Američanů skromně povečeří a pak ti, kteří jsou nábožensky založeni, jdou například na půlnoční mši. Vánoce se slaví 25. prosince. Američané si dávají dárky až v tento den a pak teprve následuje velká vánoční večeře, kde jedí amerického krocana. Kdyby ho neměli rádi, asi by udělali něco jiného tradičního. Nějaké steaky, předem naložené atd.
  5. Vyhoďte řízky a bramborový salát. Spíš ať ta žena udělá steaky s hranolky a zeleninovým salátem, či nějaké jednoduché mexické jídlo, něco si najděte. Různé variace na bramborový salát sice Američané mají, ale není to nic typicky vánočního ani tradičního. Nejvšednější je tam pizza a hamburgery. Také krajíce chleba s játrovou paštikou jsou typicky české. Oni by jedli tousty s džemy, slaným máslem a sýrem či burákovou pomazánkou, hamburgery s hranolky atd. Vyhoďte míchaná vajíčka, rohlíky s máslem a čaj. Nahraďte buď toasty s javorovým sirupem a kávou, nebo palačinkami s javorovým sirupem, či vaflemi či něčím podobným americkým. Místo bublaniny dejte třeba dýňový koláč.
  6. Vzhledem k tomu, že část příběhu se odehrává v předvánočním čase, měla by tam být nějaká zmínka o listopadovém Halloweenu.
  7. Dětská družina — tam to funguje trochu jinak, při školách fungují spíše kroužky, zaměřené na konkrétní činnosti. Jejich „public nursery“ jsou většinou na školách nezávislé a neslouží středostavovským rodinám, kde je matka v domácnosti. Ať chodí ta holčička do výtvarného kroužku či kurzu.
  8. Že by byla v obchoďáku polovina zboží beznadějně vyprodána? V USA? Pokud se neblíží nějaká katastrofa, je to pravděpodobné maximálně náhodou u jednoho nebo dvou druhů nějakého momentálně extrémně módního zboží, ne u poloviny dárků.

Je jasné, že pokud píšete knížku z prostředí, které vůbec neznáte, budete neustále v nebezpečí toho, že popíšete zcela nesmyslně nějaký detail, který ale bude čtenář znát. Důsledky takové nedbalosti jsou tragické. Čtenář vám okamžitě přestane věřit. A to je katastrofa (viz pravidlo 14). Pokud se vám přímo nezačne smát, přinejmenším zničíte atmosféru, kterou jste (zvláště u hororů a detektivek) dlouho složitě budovali.

Špatné reálie jsou jedním z největších nebezpečí, které vám mohou pokazit knihu.

Pokud máte důvody, proč musíte psát o prostředí, kde se necítíte doma, snažte se předem opatřit všechny dostupné informace a každý detail opakovaně zvažujte. (Berte však v úvahu i to, co píšeme v závěru pravidla 9 o nebezpečí přílišného ponoření se do věci.)

Skutečně si dá váš hrdina tam a tam, v té a té zemi, tehdy a tehdy do kávy kostku cukru? Skutečně posnídá koblihu? Skutečně přežije v lágru za první světové války jen proto, že mu místní doktor daruje poslední tubu penicilinu? Tygr, který se vyřítí na domorodce v africké buši, vypoví o vaší (ne)znalosti prostředí více, než sebepodrobnější popis kostýmu nějakého Tuarega.

(Tygři žijí v Africe pouze v zoologických zahradách a to by Tuareg musel zabloudit hodně daleko, stejně jako penicilin proti proudu času.)

Pokračování →

© Stanislav Hudský, 2010

Chcete vydat knihu?Knihy autora:

Jak napsat dobrou knihu Silentium Psychokrator Petrachtace Bestiář
Slepička dle Sade

Jak napsat dobrou knihu

Text Jak napsat dobrou knihu byl zveřejněn v roce 2010 a od té doby si ho již přečetlo přes 75 000 jednotlivých čtenářů. Od roku 2011 je k dispozici i ve formě e-knihy na adrese: https://www.artporte.cz/e-shop/domu/21-jak-napsat-dobrou-knihu-stanislav-hudsky-9788087105214.html

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kliknutím na tlačítko Souhlasím, odsouhlasíte používání tzv. cookies naším serverem na dobu 3 měsíců. Při další návštěvě se Vám opět objeví možnost cookies schválit či odmítnout. CO JSOU COOKIES? Cookies jsou malé datové soubory, které jsou nezbytné pro správnou funkci internetových stránek, a které váš prohlížeč někdy ukládá ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, což je běžné u většiny moderních internetových stránek. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preference (např. přihlašovací údaje, jazyk, velikost písma a jiné zobrazovací preference), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a stránky se i rychleji načítají. JAKÉ COOKIES POUŽÍVÁME? Tyto internetové stránky používají elektronický publikační systém Wordpress a internetovou analytickou službu Google Analytics, které využívají tzv. „cookies", což jsou textové soubory umístěné ve vašem počítači, jež pomáhají internetovým stránkám analyzovat, jak je uživatelé používají. Informace, které „cookie" vytvoří o vašem použití internetových stránek (včetně vaší IP adresy), budou předány firmě Google, Inc. a uloženy na serverech ve Spojených státech amerických. Google použije tyto informace ke zhodnocení vašeho použití internetových stránek. Sestavuje totiž zprávy o aktivitách na internetových stránkách pro správce internetových stránek a poskytuje další služby, jež se týkají aktivit na internetových stránkách a používání internetu. Může také tyto informace zaslat třetím stranám, pokud to vyžaduje zákon nebo pokud informace pro firmu Google třetí strany zpracovávají. Google neporovnává vaši IP adresu se žádnými dalšími údaji, které spravuje. Výběrem příslušného nastavení na vašem prohlížeči můžete používání cookies odmítnout. V takovém případě se však může stát, že nebudete moci využívat všech funkcí těchto internetových stránek. Používáním těchto internetových stránek souhlasíte s tím, aby společnost Google vaše údaje zpracovávala takovým způsobem a za takovým účelem, jež jsou uvedeny výše. Systém Wordpress pak používá cookies při komunikaci s naším serverem, abyste se nemuseli neustále znovu přihlašovat a aby se vám načítaly stránky rychleji. JAK UPRAVIT VYUŽÍVÁNÍ COOKIES? Využívání cookies lze upravit podle toho, jak potřebujete (např. je můžete vymazat). Podrobné informace uvádí stránky AllAboutCookies.org. Můžete vymazat všechny cookies, které jsou již na vašem počítači a většina prohlížečů také nabízí možnost zabránit tomu, aby byly cookies na váš počítač ukládány. Pokud však tuto možnost využijete, budete zřejmě muset manuálně upravovat některé preference při každé návštěvě daných stránek a nelze ani vyloučit omezení některých služeb a funkcí stránek.

Zavřít